NLP-s szekció az ISA RC33 ciprusi konferenciáján

2020.01.29.

Kutatócsoportunk két vezetője, Barna Ildikó és Németh Renáta sikeresen kezdeményezett egy szekciót “Natural Language Processing: a New Tool in the Methodological Tool-Box of Sociology” címmel az International Sociological Association RC33 (Logic and Methodology in Sociology) ciprusi konferenciáján, amelyet 2020. szeptember 8. és 11. között tartanak. A szekcióba január 30-áig várjuk az absztraktokat, amelyeket a konferencia weboldalán lehet benyújtani.

Kutatócsoportunk kapta az Ariosz Kft. támogatását

2020.01.03.

A 2019-es évben a kutatócsoportunk hallgatói programja kapta az Ariosz Kft. támogatását, amellyel a kvantitatív társadalomkutatás területén végbemenő átalakuláshoz kívánnak hozzájárulni.

Teltház és nagy siker workshopunkon

2019.10.11.

Teltházzal és nagy sikerrel zárult a társadalom kutatásának új útjai című workshop, melyet kutatócsoportunk szervezett

Az első szekció, amelyet Simon Sára vezetett, az automatizált szöveganalitikai megoldások társadalomtudományi alkalmazásáról szólt. Az első előadásban Németh Renáta az új módszerek társadalomtudományi pozíciójáról beszélt, előadásába beágyazva a kutatócsoport célját is. Másodikként Barna Ildikó és Knap Árpád antiszemita cikkekben és kommentekben detektálta a sokszor survey módszerrel nem mérhető, különböző típusú zsidóellenes narratívákat. Kmetty Zoltán és Koltai Júlia harmadikként a szóbeágyazási modellekre fókuszáltak; a módszertan bemutatása mellett konkrét példákkal demonstrálták az elemzés potenciális lehetőségeit a társadalomtudósok számára. Sik Domonkos és Máté Fanni a depresszió keretezéseinek online fórumokon való vizsgálatával kapcsolatos eredményeikről beszéltek, külön kitérve a humán annotáció előnyeire és nehézségeire. Katona Eszter szintén Máté Fannival a szekció utolsó előadásában ugyanezen kutatás kapcsán a felügyelt tanítási modellek módszertanára a helyezte a hangsúlyt.

A második szekcióban Palkó Gábor egy általuk épített, HECEdata nevű szemantikus prozopográfiai (kollektív életrajzi) adathálózat elemzéséről beszélt, amely akár a WikiDATA adatelemeivel közösen is vizsgálható. Ezután Indig Balázs a webaratás tudományos szükségessége mellett érvelt, majd lépésenként mutatta be magát a folyamatot, kifejezetten bölcsész- és társadalomtudományi célú felhasználások esetén.

A harmadik szekciót Szálkai Kinga vezette és Fokasz Nikosz előadása nyitotta meg. Prezentációjában a professzor a magyar és görög auto- és heterosztereotípiákról, továbbá az identitásokból képzett és a sajtóban megjelent cikkek alapján készített hálózatokról beszélt. A szekció második előadását Susánszky Pál és Gerő Márton tartották a magyarországi tüntetésekkel kapcsolatos, általuk kiegészített rendőrségi adatbázis elemzéséről. A szekció és a workshop legutolsó előadását Takács Erzsébet és Takács Flóra tartotta. Ők az előző prezentációt nagyobb keretbe helyezve a hazai mozgalomkutatás hagyományairól és problémáiról, továbbá a tüntetési eszközökről beszéltek.

A workshopon elhangzott előadások diái az alábbiakban találhatók:

Nemzetközi együttműködés az európai emlékezetpolitika témájában

2019.10.02.

Az ELTE TáTK Empirikus Tanulmányok Intézetének RC2S2 kutatócsoportja részt vesz az “European Memory Politics – Populism, Nationalism and the Challenges to a European Memory Culture (EuMePo)” [Európai emlékezetpolitika – populizmus, nacionalizmus és az európai emlékezeti kultúra kihívásai] című nemzetközi együttműködésben a kanadai University of Victoria (UVic) vezetésével. A Jean Monnet Network Grant keretében folyó pályázat további partnerei az Université de Strasbourg és az Adam Mickiewicz University (Poznań).

(tovább…)

A társadalom kutatásának új útjai workshop

2019.09.12.

Workshopunkon az ELTE Társadalomtudományi Karán, a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) által finanszírozott egy éve folyó munka eredményeit mutatjuk be. A Research Center for Computational Social Science (RC2S2) kutatócsoport által szervezett eseményen bemutatkoznak az FIKP által finanszírozott, az ELTE Társadalomtudományi Karán működő kutatócsoportok, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Kara Digital Humanities kutatóközpontjának képviselői, akikkel kutatócsoportunk a program keretében is együttműködik.

A workshop részletes programja az alábbi programfüzetben olvasható. 

További információk

Időpont:  2019. október 11. péntek, 10:00-15:00

Helyszín: ELTE Társadalomtudományi Kar, Pázmány Péter sétány 1/a, Kari Tanácsterem (0.100C)

Facebook-esemény: [link]

A workshopra minden érdeklődőt szeretettel várunk, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: [link]

 

Barna Ildikó és Németh Renáta

a szervezőbizottság vezetői

Szakmai gyakorlat

2019.09.05.

Szeptembertől három Survey statisztika és adatanalitika mesterszakos hallgató segíti kutatócsoportunk munkáját. Herczeg Simon, Prónai Kristóf és Szabó Zsolt az ELTE BTK Digital Humanities központjában, a Research Center for Computational Social Sciences és a Digital Humanities kutatóközpont közötti együttműködés részeként Palkó Gábor, a DH kutatóközpont társvezetője, és Indig Balázs, számítógépes nyelvész, a DH kutatója szakmai irányítása alatt végez szöveganalitikával kapcsolatos tevékenységet. Feladataik elsődlegesen a Webaratás projekthez kapcsolódnak. A munka kapcsán érdekes és piacképes programozási tudást sajátítanak el a résztvevők. Jó munkát kívánunk nekik!

Előadás

2019.08.21.

2019 augusztusában az online antiszemitizmus kutatócsoport képviseletében Barna Ildikó és Knap Árpád tartott előadást a European Sociological Association (ESA) konferenciáján Manchesterben. Előadásukban a jelenkori online antiszemitizmust vizsgálták a szélsőjobboldali Kuruc.info cikkeinek és kommentjeinek elemzésével LDA topik modell segítségével. Korábban megjelent publikációjukban a cikkek vizsgálatával foglalkoztak, most ezt egészítették ki a kommentek elemzésével és a kettő összehasonlításával. A prezentáció ide kattintva elérhető.